Monday, 26 October 2015

Filled Under:

BROWNIES Tangkap Leleh By Hanieliza


BROWNIES Tangkap Leleh By Hanieliza

Bahan A 

  • [+].1 cawan susu cair 
  • [+].1 cawan butter cair 
  • [+].1 cawan air panas 
  • [+].2 cawan gula perang [brown sugar] 


Bahan B [kacau rata] 

  • [+].2 biji telur gred B 
  • [+].1 s/k esen vanilla 


Bahan C [ayakkan] 

  • [+].2 cawan tepung gandum 
  • [+].1 cawan serbuk koko 
  • [+].1 s/k baking powder 
  • [+].1 s/k soda bikarbonat 


Cara 

  • [1]. Panaskan oven pada suhu 175'C selama 10 minit. 
  • [2]. Kacau bahan A supaya sebati. 
  • [3]. Masukkan bahan B.acau rata. 
  • [4]. Masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati. 
  • [5]. Lapikkan kertas dalam loyang 10x 10 inci. 
  • [6]. Bakar selama 45 - 50 minit. 
  • [7]. Sejukkan kek dan salutkan dengan kerim coklat. 


KERIM COKLAT 
Bahan

  • [+].250 gm cooking coklat [cap tulip] 
  • [+].1 s/b butter/majerin 
  • [+].1 s/k susu cair 


Cara

  • [1]. Panaskan coklat dalam periuk/bekas secara double boil. 
  • [2]. Bila coklat telah cair tutup api dan campurkan butter. Kacau sebati. 
  • [3]. Masukkan susu cair dan kacau lagi. 
  • [4]. Salutkan pada kek dan hias mengikut kesukaan. 


p/s : Semoga dapat membantu dan semoga bermanfaat, silakan SHARE 




0 comments:

Post a Comment