Tuesday, 27 October 2015

Filled Under:

Resepi Donut Lembut dan Gebu Dara

Resepi Donut Lembut dan Gebu Dara


Bahan-bahan
  • [@]..500gm tepung gandum (tepung High Protein pun boleh tapi donat warna putih)
  • [@]..210ml air suam
  • [@]..2 sudu marjerin
  • [@]..1 sudu teh garam
  • [@]..3 susu tepung (akak tukar 3 sudu susu pekat manis)
  • [@]..3 sudu besar gula (akak guna 1 1/2 sudu ajer)
  • [@]..1 bungkus mauripan. (11gm)
  • sedikit air sejuk dalam peti sejuk. (guna apabila adunan belum lembut)


Cara Menyediakan

[@]..1. Masukkan susu pekat dan gula dalam air suam dan kacau sebati baru masukkan mauripan.
[@]..2. Dalam mangkuk, masukkan tepung dan garam, buat lobang di tengahnya dan masukkan marjerin dan adun mesra semua bahan.
[@]..3. Tuang mauripan ke dalam adunan dan uli kesemuanya hingga menjadi doh.
[@]..4. Uli adunan hingga doh lembut, jika belum lembut masukkan air peti sejuk dan uli lagi.
[@]..5. Terap dengan acuan dengan menggunakan pengelek.
[@]..6. 5 minit kemudian donut akan kembang dan bolehlah di panaskan api dalam kuali.
[@]..7. Guna api yang kecil dan minyak yang agak banyak untuk tenggelamkan donut.

Kalau Nak Share SILA Komen“SAYA SHARE”Mohon Kerjasama tQ....
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)....




2 comments: