Saturday 24 October 2015

Filled Under:

RESPI KEK MATA KUCHING By: Jamayah Bujang


RESPI KEK MATA KUCHING By: Jamayah Bujang

Resepi ini khas dibawakan dari brunei, resepi yang mantap lagi menyelerakan dari puan jamayah bujang.

Bahan Bahannya:

  • [+]_450 gm mentega
  • [+]_150 gm gula halus
  • [+]_10 Biji telur Gred A atau B
  • [+]_380g susu pekat manis ( 1 tin kecil)
  • [+]_200g serikaya
  • [+]_200g horlicks(sepeket kecil)
  • [+]_300 gm tepung hongkong/gandum
  • [+]_1 sudu teh esen vanilla
  • [+]_1 botol browning sugar atau secukupnya


Cara-cara:

  • [+]_Panaskan pengukus dan gris loyang dengan mentega serta ditabur tepung supaya adunan tidak melekat pada loyang
  • [+]_Pukul mentega dan gula halus hingga putih berkrim
  • [+]_Masukkan telur satu persatu dan putar lagi
  • [+]_Kemudian, masukkan serikaya , susu pekat manis,horlicks dan esen vanilla
  • [+]_Putar lagi sehingga adunan sekata
  • [+]_Masukkan tepung hongkong yg sudah diayak sedikit demi sedikit sambil digaul rata.
  • [+]_Masukkan browning sugar dan kacau supaya sekata
  • [+]_Kukus selama 3-4 jam.(jika untuk dimakan untuk tempoh sehari dua,kukus 2 jam atau sehingga masak.
Jangan lupa tingalkan komen diblog ini ye. 




3 comments:

  1. AsSalam Jamiyah,
    Bagaimana membuat 200gm serikaya.
    Tksh

    ReplyDelete
  2. AsSalam Jamiyah,
    Bagaimana membuat 200gm serikaya.
    Tksh

    ReplyDelete
  3. ada gmbar browning suger tk?

    ReplyDelete